Wat is JanOpZee?

Een 21e eeuws leerarrangement voor de groepen 7 & 8 van de basisschool. Samen met je klas volg je én help je Jan aan boord van zijn boot tijdens de Clipper Round the World zeilrace. Een zeilwedstrijd met 12 boten die gedurende schooljaar 2015-2016 de wereld rond racen. Een leeravontuur boordevol interactieve opdrachten. Betekenisvol onderwijs!

 Wat heb je nodig om mee te doen aan JanOpZee?

  • Een Twitter account voor je groep
  • Een Facebook pagina voor je groep aangemaakt en beheerd door de leerkracht
  • Een e-mail account voor je groep.

Wat gaat JanOpZee opleveren?

 Als je met JanOpZee aan de slag gaat, hebben de kinderen uit je klas de kans om een heleboel van de leerstof van groep zeven en acht toe te passen in een realistische context. Daarnaast werk je door JanOpZee aan 21e eeuwse vaardigheden zoals; creatief denken, probleem oplossend vermogen, sociale en culturele vaardigheden, communiceren, samenwerken, ICT-geletterdheid én mediawijsheid.

Wat kost meedoen aan JanOpZee?

Meedoen is gratis, JanOpZee wordt volledig empowered door MediaEigenWijs. Het kost jou als leerkracht alleen tijd en energie, ondertussen doe je ervaring op met 21ste eeuws onderwijs. JanOpZee komt deels tot stand door co-creatie, je kunt dus zelf bijdragen aan dit unieke project.

 JanOpZee in de praktijk:

Via Facebook en Twitter maakt jouw klas kennis met zeiler Jan en zijn missie: een zeilreis maken om de wereld op een boot met alleen maar amateurs. Enkel de schipper is een prof. En niet alleen de race meemaken, de missie is uiteraard: de race winnen! Zodra jouw klas begrijpt wat Clipper Round The World inhoudt, kun je echt aan de slag.

Van Jan ontvang je via Facebook en Twitter opdrachten om hem en zijn team te helpen de zeilrace te winnen. Deze opdrachten zijn realistisch en de antwoorden & oplossingen die jouw groep bedenkt stuur je ook werkelijk naar Jan toe, via Facebook, Twitter of Email. Jan zal reageren op jullie bijdrage en met een volgend probleem op de proppen komen.

Een paar voorbeelden van opdrachten:

“Een crewlid op de boot heeft behoefte aan 5 liter drinkwater per dag, hoeveel water is er minimaal nodig voor race 1? Onderzoek welke mogelijkheden er bestaan om drinkwater aan boord van een zeilschip te organiseren. Behalve om te drinken, waarvoor is nog meer water nodig aan boord? Kun je douchen met zeewater?”

“De crew aan boord van Jan’s boot verblijft met kerst 2 weken in Sydney. Ga op zoek naar goede en betaalbare accommodatie in Sydney in de buurt van de haven. Stuur een voorstel met verschillende accommodaties naar de boot vóór aankomst in Sydney. Maak ook een reisgidsje met informatie over Sydney voor de hele crew. Stuur dat mee.”

“Zorg voor een kant en klare boodschappenlijst voor Race 2 (Rio de Janeiro-Kaapstad) , houdt daarbij rekening met voedingswaarde, gewicht, ruimte aan boord, kosten enz. Zorg dat de boodschappenlijst voor de aankomst in Rio is gemaild naar JanOpZee.”

Natuurlijk ontvang je allerlei extra informatie en suggesties om zo’n opdracht met je klas aan te pakken, bovenstaande voorbeelden zijn enkel ter illustratie, zodat jij je iets kunt voorstellen bij de inhoud van dit project.

Een jaar lang JanOpZee in jouw klas:

Naast de realistische opdrachten heb je de mogelijkheid om met je klas de boot te volgen op de wereldkaart. Je ontvangt dagelijks vanaf de boot een update over de omstandigheden aan boord, de snelheid, de weercondities ter plaatse en wat verder van belang is op dat moment van de race. Deze korte verslagen zijn in het Engels en geschreven door de Skipper of door Jan zelf. Op deze manier leren de kinderen al doende extra Engels en de verslagen kunnen aanleiding zijn voor kringgesprekken, reken- en taalactiviteiten of gewoon als sfeermakers voor het verdere project. Het helpt de kinderen inleven in het avontuur!

Door intensief volgen van JanOpZee leef je mee met het leven aan boord, de successen en de tegenslagen. Jouw klas wordt een officieel Clipper Round the World supportersteam en maakt deel uit van een community van supporters van over de hele wereld.

Ben jij enthousiast en wil je meer weten over dit unieke project?

 Stuur een email aan info@mediaeigenwijs.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!